
GK1 opgave forår 2017, d. 10.03.2017
Zandra maria horn brauer
pr15v167, UCSJ
Frost

Mit valgte produkt er en opgave lavet for at opnå kompetencer i at udarbejde et begrundet aktivitetsforløb, der benytter æstetiske metoder.
Produkt: Opgave om temauge med Frost tema
Som afsluttende opgave på modulet om udvikling, læring og innovation, blev temaugen om Disney filmen Frost til. Baggrunden for det valgte tema, kom af et ønske om at inkludere et plejebarn med en belastet bagage. Et barn der havde været med til negativt at påvirke den sproglige kultur i institutionen. Vi gjorde os mange overvejelser om valget af tema og havde diskussionen om hvorvidt det var for kønsbestemt tema. Vores overvejelser bragte et bredt differentieret udbud af aktiviteter i spil og derigennem, med vores forforståelse, en mulighed for at inkludere flest muligt.
Vidensmål
Musisk-æstetisk virksomhed og pædagogisk-didaktiske aktiviteter knyttet hertil,
For at opnå ovenstående vidensmål, blev temaet den røde tråd i aktivitetsforløbet, men med en bevidsthed om at alt ikke skulle omhandle prinsesser. Der ville indgå aktiviteter som at finde trolde i skoven, cykel slædeløb og andre relaterede aktiviteter.
I arbejdet med temaet indgik flere æstetiske processer, bl.a.:
-
Teater stykker i form af børnenes egne fortolkninger af scener fra filmen Frost.
-
Skotøjsæsker blev gjort til små individuelle Frost universer med baggrund og modulerede figure.
Alle æstetiske processer, lege og formidlinger af temaet skulle give børnene en
bedre kropsforståelse og dermed blive mere sikker på sin interaktion i
forskellige kontekster. Vi anvendte forskellige didaktiske modeller til at gennemarbejde vores aktiviteter, bl.a. spilhjulet som er illustreret her på siden.
Færdighedsmål
Formulere faglige mål, midler og metoder til understøttelse af det enkelte
menneskes trivsel og sociale udvikling og til udvikling af inkluderende fællesskaber,
For at opnå færdighedsmålet, arbejde vi ud fra plejebarnets perspektiv og så en mulighed for at skabe inkluderende aktiviteter hvor sanserne ville komme i spil. Vi havde samtidig en tanke om at hvis vi giver barnet æstetiske værktøjer til at kommunikere sin indre verden, vil det kunne give barnet der ikke har fået specificeret deres kategorier og derfor sanser mere a-modalt, et nyt nonverbalt sprog (Hansen, 2003), Fangelegen kræver berøring, og vores hypotese var at gennem fysisk kropskontakt, var der en åbning for ny relations dannelse, børnene imellem.
Refleksioner
"Det æstetiske formulere indsigter, som ikke kan fanges på diskursive måder"(Austring & Sørensen, 2006, s 63) Man kan som pædagog bruge børnenes produkter som redskab til et indblik i deres indre livsverden. Man skal være bevidst om at fx barnets maleri er en konstrueret sandhed, hvor det afbillede kan bruges som en spejling af følelser (Austring & Sørensen, 2006, s.64).
En af de ting jeg tager med mig fra denne opgave er min erfarede viden om at vejen mod det ønskede mål er vigtigere en målet i sig selv. ”At læring kan bedst forstås som en proces og ikke ud fra dens resultater” (Achton, 2004, s. 152). Så selv om man som pædagog har et tydeligt mål om fx at øge inklusionen med en given aktivitet, så skal man have øje for processen og de muligheder der opstår deri. Det leder mine tanker tilbage på emnet om leg og læring, hvor det også bliver understøttet:
”Læringen sker både gennem spontane oplevelser og leg, samt ved at den voksne skaber eller understøtter situationer, der giver børnene mulighed for fornyelse, fordybelse, forandring og erfaring” (Broström, 2015, s. 224)
At man som pædagog skal kunne løfte sig ud af den praktiske udførelse af en given aktivitet og se muligheder for læring, inklusion, fællesskaber, men også have øje for hvornår eksklusion bliver en problematik.
Forældre inddragelse er også noget jeg tager med fra dette projekt. Erfaringer fra min egen hverdag er, at de ting mine børn og jeg har oplevet sammen, bliver i vores hjem italesat i en langt større grad end det jeg ikke har været en del af. God dokumentation (læs: billeder/produkter) illustreret i institutionen, kan give børnene understøtning til fortællinger om aktiviteter. Så mine tanker går på brugen af intranet, opslagstavler og IPads, som et bindeled mellem institution og hjem. Her er der mulighed for at de tillærte kompetencer og ny erfaringer bliver dybere internaliseret i barnet, da barnet og deres signifikante andre kan skabe et fællessprog ud fra et visuelt produkt. Et eksempel kan være det filmede produkt fra Frost projektet, hvor vi har afbilledet de aktiviteter vores søstergrupper blev udsat for (se film)
